מאניה דיפרסיה (הפרעה דו קוטבית) - כל מה שצריך לדעת בנושא

רוצים לדעת מהי מאניה דיפרסיה (הפרעה דו קוטבית), או איך לטפל במאניה דיפרסיה? הגעתם בדיוק למקום הנכון.

במאמר זה נלמד כל מה שחשוב לדעת בנושא. כמו מה התסמינים של מאניה ומה התסמינים של דיפרסיה, מתי המחלה מתחילה לבוא לידי ביטוי ומתי היא נעלמת, אם בכלל. ונדון בנושאים מעניינים נוספים כמו תסמיני מאניה דיפרסיה חמורים, החיים לצד אדם עם הפרעה זו, ודרכי הטיפול בהפרעה דו קוטבית כיום.

מאניה דיפרסיה

מהי מאניה דיפרסיה

מאניה דיפרסיה ידועה גם בתור הפרעה דו קוטבית. מדובר במחלה נפשית שמאופיינת בעיקר בתנודות חריגות במצב הרוח, ובמעבר מתחושה חיובית ומרוממת במיוחד, לתחושת דיכאון. ה’מאניה’ מייצגת את התקופות בהן מצב הרוח מרומם, ואילו ה’דיפרסיה’ מייצגת את תחושת הדיכאון. ולכן המחלה נקראת בעצם “מאניה דיפרסיה”.
בשונה משינויים רגילים במצב הרוח, אשר יש לכל אחד מאיתנו, התנודות במצב הרוח בקרב הסובלים ממאניה דיפרסיה הן קיצוניות יותר. וכך גם מצבי הרוח נחווים כ”מוגזמים”, יותר מאשר בקרב אנשים שלא סובלים מההפרעה.

מהם התסמינים של מאניה 

– שינויי מצב רוח ומצבי רוח חריפים.
– עיוות של המחשבות ושל מצבי הרוח.
– מצב רוח טוב בצורה מוגזמת – תחושת “אופוריה”.
– פעלתנות, תחושת מתח מוגבר ואי נחת.
– חוסר יכולת להתרכז במשימה אחת.
– שיפוט לקוי, וקבלת החלטות לא מושכלות.
– נטייה לשימוש בסמים, כמו כדורי שינה, אלכוהול וקוקאין.
– נטייה להתפרץ או להתרגז, ולהתנהג באופן תוקפני או פרובוקטיבי.
– צורך מועט בשינה.
– דחף או צורך מיני מוגבר.

ההגדרה של אפיזודה של מאניה כוללת מצב רוח חיובי ומרומם, המופיע יחד עם 3 או יותר מהתסמינים האחרים שהוצגו למעלה. כאשר כל התמינים הללו צריכים להופיע כמעט בכל יום, במשך רוב היום, במשך תקופה של שבוע או יותר. ובמידה ומצב הרוח הוא רגזני, אז הגדרת האפיזודה של המאניה צריכה לכלול 4 תסמינים נוספים (במקום 3).

הפרעה דו קוטבית

מהם התסמינים של דיפרסיה (אפיזודות הדיכאון)

– תחושה מתמשכת של חרדה, ריקנות, או עצבות.
– הרגשה של חוסר תקווה, פסימיות, חוסר אונים או תחושות אשמה.
– איבוד העניין או ההנאה בפעילויות שבעבר הסבו הנאה או עניין (כמו יחסי מין).
– עייפות, חוסר אנרגיה, האטה מוטורית.
– קשיים בזיכרון, בקבלת החלטות ובהתרכזות.
– עצבנות וחוסר מנוחה.
– חוסר שינה או שינה מרובה.
– שינויים בתיאבון או שינוי לא רצוני במשקל.
– מחשבות על מוות או התאבדות.
– כאב כרוני או תסמין גופני אחר שאיננו נובע ממחלה או פציעה פיזית.

ההגדרה של אפיזודה של דיכאון מתקיימת במידה ו-5 או יותר מהתסמינים נמשכים כמעט כל יום ורוב היום, במשך שבועיים או יותר.

מה זה מאניה דיפרסיה

תסמיני מאניה דיפרסיה נוספים

תסמיני מאניה דיפרסיה נוספים הם אפיזודות מאניה חריפות, הכוללות תסמינים פסיכוטיים, כמו הזיות או מחשבות שווא. ההזיות יכולות להיות ויזואליות או שמיעתיות, ואפילו תחושתיות, כמו תחושה שמישהו נמצא בחדר, על אף שלא כך הדבר. ומחשבות השווא אלו אמונות שגויות שלא נובעות ממחשבה הגיונית, כמו מחשבות שווא של גדולה (למשל, אם החולה מאמין שיש לו כוחות על או שהוא ראש הממשלה).

באופן דומה לכך, גם אפיזודות הדיפרסיה עלולות להיות מאופיינות במחשבות שווא או בהזיות. בהפרעה דו קוטבית, התסמינים מתאימים עצמם למצב הרוח. ולכן מחשבות שווא באפיזודת דיכאון יכולות לבוא לידי ביטוי למשל בכך שהחולה יחשוב שהוא עשה פשע וגרם לאסון, או שהוא יאמין שהוא עני שפשט את הרגל, למרות שזו אינה האמת בפועל.

חולים במניה דיפרסיה בעלי תסמינים מעין אלו עשויים להיות מאובחנים כחולי סכיזופרניה בטעות, שזוהי מוחלה נפשית נוספת בעלת תסמינים דומים לאלו של המאניה דיפרסיה. ולכן לרוב רצוי לקבל כמה חוות דעת מרופאים שונים, על מנת להעלות את הסיכוי שהמחלה תאופיין ותאובחן בצורה נכונה ומדויקת ככל האפשר.

הפרעה דו קוטבית תסמינים וטיפול

הפרעה דו קוטבית

מאניה דיפרסיה – מתי זה מתחיל, ומתי זה עובר?

המחלה הנפשית הזו לרוב מתחילה בגיל ההתבגרות המאוחר, או בגיל הבגרות המוקדמת. אך לעיתים, תסמיני המחלה יכולם להתחיל גם כבר במהלך הילדות. ומתי זה עובר? באופן כללי, הפרעה דו קוטבית היא מחלה נפשית ארוכת טווח, בדומה לסכרת או למחלות לב (אשר אינן מוגדרות כהפרעות נפשיות, אך הן כן כמחלות ארוכות טווח).

מאניה דיפרסיה גורמים

מבחינה בסיסית, מה שגורם להתפתחות המחלה זה בדרך כלל יסוד תורשתי. אך כמו עם הפרעות נפשיות רבות, לרוב יהיה טריגר שיתרחש ושיגרום להפרעה לבוא לידי ביטוי.

החיים עם הפרעה דו קוטבית

החיים לצד אדם עם הפרעה דו קוטבית יכולים להיות לא פשוטים. זה עלול לפגוע במערכת היחסים הזוגית, החברית והמשפחתית.
וגם בתור אדם עם הפרעה זו, זה יכול להיות ממש לא פשוט להתמודד אפילו עם עצמך. גם אם אין אף אחד לצידך, החיים עם המחלה הנפשית הזו יכולה להיות קשים מנשוא. אך למעשה, אם אין סביבה קרובה תומכת, ההתמודדות עם כמעט כל הפרעה היא קשה יותר.
בנוסף, החיים עם הפרעה דו קוטבית יכולים לפגוע לא רק בקשרים החברתיים והמשפחתיים, אלא גם בביצועים בעבודה או בלימודים ואפילו באיכות החיים הכוללת. עד כדי כך שזה יכול אפילו להוביל להתאבדות.

מאניה דיפרסיה

איך לטפל במאניה דיפרסיה

הפרעה דו קוטבית היא מחלה נפשית לא פשוטה. אין ספק. אבל, החדשות הטובות הן, שאפשר לטפל בזה.
אחד מהטיפולים היעילים ביותר כיום הם טיפול נוירופידבק. שזהו טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המשלב שיטות מסורתיות וגם גישות חדשניות יותר. מקום טוב שאני מכירה שמעביר טיפול זה במאניה דיפרסיה, הוא מכון א”מ הדרך שממוקם בפתח תקווה. מהידוע לי, לטיפול הנוירופידבק של המכון מעל 85 אחוזי הצלחה, ושמעתי על המכון לא מעט המלצות.
טיפול נוסף למאניה דיפרסיה הוא טיפול פסיכולוגי ותרופתי.

למידע נוסף בנושא – פנו לרופא שלכם, או למכון שמטפל בהפרעה דו קוטבית.

* כל האמור בפוסט זה אינו מהווה המלצה או ייעוץ רפואי בשום צורה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים נוספים שאולי תאהבי ...

רוצה ללמוד איך ליצור סטוריז מושלמים לאינסטגרם?

קורס עיצוב סטוריז באינסטגרם

תזיני את המייל שלך וקבלי קורס עיצוב סטוריז לאינסטגרם בחינם!