איך להעלות את הביטחון העצמי

בואו ללמוד איך לשפר ביטחון עצמי נמוך ואיך להעלות את הביטחון העצמי שלכם

נמאס לכם לסבול בגלל חוסר הביטחון העצמי שלכם? נמאס לכם להתבייש לגשת לדבר עם אנשים, ולפחד מזה שייפנו אליכם? נמאס לכם להרגיש כל הזמן לבד, וכאילו שאתם “לא שווים” מספיק? הגיע הזמן לשים לזה סוף אחת ולתמיד. בואו ללמוד איך להעלות את הביטחון העצמי שלכם, כך שלא תרגישו יותר חסרי ביטחון.

ראשית, כדאי שתדעו שאתם ממש לא לבד. אנשים רבים בעולם סובלים מחוסר ביטחון עצמי או מביטחון עצמי נמוך. למעשה, כמעט כל אחד מאיתנו מרגיש חסר ביטחון – לפחות בתחום אחד. הרי אף אחד מאיתנו לא מושלם. ולכולנו יש חסרונות למיניהם. כך שתמיד כל אחד מאיתנו ירגיש חסר ביטחון לגבי משהו שקשור אליו. השאלה, היא מה החסרונות של תחושת חוסר ביטחון עצמי. וכמובן – איך מתמודדים עם זה בצורה נכונה. כלומר, איך אפשר לשפר ביטחון עצמי נמוך ואיך להעלות את הביטחון העצמי.

 

איך להעלות את הביטחון

מה בכלל הבעיה בלהיות חסר ביטחון עצמי?

ולמה בכלל צריך להתמודד עם זה? אם זה משהו שנכון לכולם, אולי בכלל אין שום דבר רע בלהיות חסר ביטחון? ובכן, התשובה היא, שכמו בכל דבר בחיים – השאלה היא באיזה מידה, עד כמה אתם רואים את הדברים בצורה ריאלית, ואיך זה משפיע עליכם. כלומר, אם אתם חסרי ביטחון לגבי משהו ספציפי, וחוסר הביטחון מוצדק – אתם יכולים לנצל את זה כדי לצמוח, או כדי לנבול.

לדוגמא, אם אני חסרת ביטחון בנוגע ליכולות התכנות שלי, ובנוגע ליכולתי להתמודד עם משרת תכנות בחברת הייטק – אני יכולה לנצל את זה כדי לצמוח. לדוגמא, אוכל לנסות להתקבל ולקחת על עצמי משרת מרצה בתכנות לנערים ונערות. וכך אוכל לצבור ביטחון וניסיון בתכנות. וכך בהמשך אוכל להתקבל למשרת פיתוח בחברת הייטק (סיפור אמיתי). במקום זאת, הייתי יכולה גם “להיבהל”, לוותר ולברוח, ופשוט להישאר בתחומים אחרים שאני מרגישה בהם ביטחון (כמו כתיבת תוכן).

כלומר, בכל פעם שיש לנו בעיה או חוסר ביטחון בחיים – רק אנחנו יכולים לבחור איך נתמודד עם זה. ולרוב, יש לנו שתי אפשרויות עיקריות – שהן לבחור להתמודד, או לוותר. כבוגרת תואר בפסיכולוגיה זה מעט מזכיר לי את תגובת “הילחם או ברח”. זה לא בדיוק אותו הדבר, אבל הרעיון דומה. כמו שבמצב של סכנה ממשית, נוכל להילחם או לברוח, אז כך גם במצב של חוסר ביטחון. נוכל לצמוח מזה, או לנבול מזה. כלומר, נוכל להתמודד עם זה ו”לנצח” את עצמנו ואת חוסר הביטחון. או שנוכל לתת לחוסר הביטחון לנצח.

אז למה זה לא טוב לתת לחוסר הביטחון “לנצח” אותנו?

ובכן, קודם כל, באופן חד משמעי, אנשים חסרי ביטחון הם מאושרים פחות. מה שמאוד הגיוני. הרי אנשים חסרי ביטחון נוטים להעריך את עצמם בחסר. כלומר, אם הם יצליחו במשהו – הם לרוב יאמינו שזה לא בזכותם, אלא בזכות נסיבות הסביבה (מה שנקרא בפסיכולוגיה – הסבר ייחוס חיצוני). וכאשר הם ייכשלו במשהו – לרוב הם יאשימו את עצמם, ולא את הסביבה (מה שנקרא הסבר ייחוס פנימי). תארו לעצמכם אדם שפועל כך באופן תמידי. כל כישלון שלו הוא מייחס לעצמו, וכל הצלחה שלו הוא מייחס לסביבה. כיצד אדם כזה יוכל להיות מאושר בחייו, אם הוא לא מסוגל להעריך נכונה את יכולותיו, ואם הוא כל הזמן מאשים את עצמו בהכל? כלומר, בעלי ביטחון עצמי נמוך נוטים להאשים את עצמם יותר. כך שהם מלאים ביותר רגשות אשם ורחמים עצמיים, שגורמים להם לפתח המון כעס וכאב שעצורים בתוכם. אז אמנם אין הגדרה חד משמעית לאושר, והאושר הוא אינדבידואלי. אבל נדמה לי שעם כל ההאשמות העצמיות האופייניות לבעלי ביטחון עצמי נמוך – קשה מאוד להרגיש מאושר באמת. הרי אם אתה לא בוטח בעצמך, ומרגיש לא שווה מספיק – איך תוכל להיות מאושר?

יתר על כן, אנשים חסרי ביטחון נוטים להיות מוקפים פחות בחברים. וזאת מכיוון שהם חוששים יותר ליצור קשרים חברתיים ואינטראקציות עם החברה. לדוגמא, אנשים חסרי ביטחון לרוב לא יפנו לבני מינם כדי ליצור חברויות קרובות. ולרוב הם פחות ייגשו לבני או בנות המין השני (או בני המין המועדף עליהם). כך שלא רק יהיו להם פחות חברים קרובים, אלא לרוב הם גם יותר ייתקשו למצוא בן או בת זוג לחיים, שיהיה עבורם פרטנר ושותף. כך שאין ספק שאפשר להבין מדוע אנשים חסרי ביטחון עצמי הם בודדים יותר, ולמה יש להם פחות תמיכה מאנשים שקרובים אליהם באמת. ומכאן, אפשר גם בהחלט להבין מה יכול לגרום להם להיות מאושרים פחות. הרי בדרך כלל בני המשפחה והחברים שלנו, הם ה-power שלנו, הם המטען לאנרגיות שלנו. ובלעדיהם, אפשר בקלות לשקוע בדכאונות, חששות והסתגרויות עצמיות.

ומה היתרונות של ביטחון עצמי?

אחרי שהבנו מה החסרונות של חוסר ביטחון עצמי, כדאי גם לדון בקצרה ביתרונות של ביטחון עצמי גבוה. ובכן, קודם כל, בעלי ביטחון עצמי גבוה מאושרים יותר. הם מאמינים יותר שההצלחות שלהם הם בזכות עצמם, והם פחות מאשימים את עצמם במקרה של כשלונות. בנוסף, הם מוקפים ביותר חברים קרובים, ויש להם יותר קשרים חבריים בעלי משמעות. קל להם גם יותר לגשת לבני המין השני, כך שהם מצליחים למצוא בן זוג לחיים ביתר קלות. כך שיש להם תמיכה גדולה יותר מהחברה, שיכולה לעזור במקרה של קשיים. ויתר על כן – הם מוכנים לקחת על עצמם יותר סיכונים חיוביים, פשוט מכיוון שהם מאמינים בעצמם. לדוגמא, אם היו מציעים לסטודנטית מדעי המחשב שבטוחה בעצמה משרת פיתוח במייקרוסופט – היא הייתה מרגישה שהיא מסוגלת לעשות את זה. וחוסר הביטחון שלה לא היה מחשיל אותה בראיונות עבודה.  

חוסר ביטחון עצמי
זכרו - אנשים בעלי ביטחון עצמי הם מאושרים יותר

שיפור ביטחון עצמי נמוך

אז אחרי שהבנו למה עדיף לנו לשפר את הביטחון העצמי שלנו, במיוחד אם אנחנו סובלים מביטחון עצמי נמוך במיוחד – נרצה כמובן להבין גם איך אפשר לעשות את זה. רוצים לדעת איך להעלות את הביטחון העצמי ואיך לשפר ביטחון עצמי נמוך? הנה 10 טיפים שיכולים לעזור לכם:

1. פעילות גופנית

הקפדה על פעילות גופנית יכולה לעזור מאוד בשיפור הביטחון העצמי. הן עבור בנים והן עבור בנות (וכמובן עבור נשים וגברים). כאשר אנו עוסקים בפעילות גופנית, הגוף והנפש שלנו “משתחררים”. המוח מפריש הורמונים טובים, שעוזרים לנו להירגע מהלחצים שלנו. ובנוסף, זה מאפשר לנו להיות חטובים או שריריים ויותר – כאשר כמובן שגם זה יכול לתרום לשיפור הביטחון העצמי.

2. להרפות, לשחרר ולהירגע

לפעמים כשאנחנו לחוצים, דואגים או חוששים ממשהו – קשה לנו להרפות מזה ולשחרר. פעמים רבות אנו רק נוברים עוד יותר במה שמפריע לנו. מה שמגביר את הלחץ, ויוצר מעגל של סרטס שקשה “לצאת” ממנו. כאשר כל אלו רק גורמים להקטנת הביטחון העצמי, ולתחושה שהכל גרוע ושאתם “לא שווים” כמו שאתם באמת. ולכן, חשוב מאוד לדעת להרפות, ופשוט לשחרר. זכרו, מה שלא הורג אתכם, יכול רק לחשל אתכם. אז תפסיקו להיות לחוצים, ובמקום זאת תלמדו לשחרר ולהירגע.

3. תבינו שה”פגם” שלכם לא בולט לסביבה כפי שנדמה לכם

סיפרתי יותר מפעם אחת בבלוג, שאני סובלת מאקנה כבר שנים. כשהייתי קטנה יותר, האמנתי שזה ייעלם או יישתפר אחרי גיל 18 או אחרי גיל 20. אבל כשהגעתי לגיל הזה ועברתי אותו, לעיתים מצב האקנה שלי אפילו החמיר לעומת הילדות. ואם זה לא מספיק בגיל הזה גם התחלתי לסבול מאקנה ציסטתי עקשני – שזה בהחלט בלתי נסבל. וכן, ברור שזה גרם לי לחוסר ביטחון מסוים במהלך החיים. אבל, כשהבנתי שאני לא היחידה שסובלת מזה, שזה לא תמיד בולט לסביבה כמו שזה בולט עבורי, ושזה ממש לא סוף העולם – הצלחתי “להירגע, להרפות ולשחרר” (מה שמתחבר לטיפ הקודם). אז גם אם אתם סובלים מחצ’קונים, משיער דליל, או שאתם מרגישים רזים \ שמנים מדי – חשוב שתבינו שזה לא תמיד בולט לסביבה, כפי שאתם מרגישים שזה בולט עבורכם.

3. להפסיק לחפש את האישור של כולם

אחת מהבעיות העיקריות של בעלי ביטחון עצמי נמוך, היא שאכפת להם יותר מדי ממה שהסביבה חושבת. כשאנחנו מייחסים חשיבות רבה מדי לדעות של אחרים עלינו או על החיים שלנו – אנחנו פוגעים בעצמנו. ואולי אגזים ואומר שזה יכול אפילו דיי לפגוע לנו בחיים! הרי אם אנסה תמיד לרצות את כולם, אף פעם לא אוכל להיות שלמה עם ההחלטות והבחירות שלי. ולא אצליח לקבל את עצמי. כשאנחנו מחפשים את האישור של הסביבה באופן תמידי, אנחנו לא נותנים לאני האמיתי שלנו לצאת לידי ביטוי. ובמקום זאת, אנחנו קוברים את האני העצמי הזה שלנו, ובוחרים לעשות דברים ולחיות את החיים שאנחנו לא באמת רוצים. ועבורי, זה נשמע כמו מתכון די בטוח לאומללות. וזה בדיוק מה שאני קוראת לו – לתת לחוסר הביטחון לנצח. במקום זאת, אני חושבת שחשוב להבין שאנו חייבים להפסיק לחפש את אישורי הסביבה, כדי להיות באמת “שלמים עם עצמנו” (שזה אגב, המשפט האהוב על אבא שלי. כמעט כל פעם שאני רואה אותו, הוא שואל איך אני היום, והאם אני שלמה עם עצמי). 

4.  לעשות דברים שאוהבים ושאנו טובים בהם (גם אם יש לנו לאן להשתפר)

אוהב לשחק פינג פונג אבל אתה גרוע בזה, ולכן אתה מתבייש ללכת לחוג פינג פונג ומוותר על התחביב שאתה כל כך אוהב? רוצה להיכנס למשרה קשה ומאתגרת, בתחום שאת מתחברת אליו, אבל לא מאמינה בעצמך וביכולות שלך? כאן בדיוק אני חושבת שאנחנו נמדדים. כשאנו אוהבים לעשות משהו ומוותרים עליו, כי אנו לא מרגישים מספיק טובים – אנו מוותרים על עצמנו. ובעצם כך אנחנו נותנים לחוסר הביטחון לנצח. לעומת זאת, אם נאמין בעצמנו, וניקח על עצמנו תפקידים או משימות מאתגרות – “לא תהיה לנו ברירה” אלא רק להשתפר ולצמוח משם. ואחרי שנוכיח לעצמנו שאנו מסוגלים, תוכלו רק לדמיין עד כמה הביטחון העצמי שלנו יגדל.

חוס עמוד שדרה או חוסר מוטיבציה
יש לכם פגמים? הם לא בולטים לאחרים כפי שנדמה לך. אז תהיו בטוחים בעצמכם!

איך להעלות את הביטחון העצמי - המשך

5. להציב יעדים ומטרות ריאליות

אם אני אציב לעצמי יעד שהוא חשוב לי, ולא אעמוד בו – זה יכול לפגוע בביטחון שלי ביכולותיי להשיג את המטרות שלי. שזו בהחלט אחד מסוגי הביטחון שהכי חשוב שיהיה לנו – כי הוא מאפשר לנו לשכלל ולשפר את עצמנו. ולכן, עדיף לקבוע מראש מטרות ויעדים שהם מציאותיים. כלומר, כאלו שאתם באמת יכולים להשיג, ולא משהו לא-ישים או לא ריאלי. בנוסף, רצוי לקבוע בהתחלה מטרות קטנות, להשיג אותן, ורק אז לקבוע יעדים משמעותיים יותר.

6. להבין קשרי סיבה ותוצאה, ולאמץ את גישת ה”הטיה לטובת העצמי”

חפרתי פה כבר די הרבה על הסבר ייחוס חיצוני (=”זה קרה בגלל הסביבה או הנסיבות”) ועל הסבר ייחוס פנימי (“זה קרה בגללי”). אבל זה באמת קריטי אז אחזור על זה שוב בקצרה. כשאנו מאמינים שההצלחות שלנו הן בזכות העבודה הקשה שלנו ובזכות עצמנו – אנו מחזקים את הביטחון העצמי שלנו. וכשאנו מאמינים שהכישלונות שלנו הם בגלל הסביבה או הנסיבות, ולא בגלל שאנחנו אשמים – אנו לא נותנים לכישלונות שלנו לפגוע בביטחון העצמי שלנו. אמנם תופעה זו נקראת “הטיה לטובת העצמי”, והיא יכולה לפעמים לגרום לנו לראות את המציאות לא כפי שהיא. אבל, ההטיה הזו מגינה עלינו. כלומר, בקרב אנשים עם דיכאון וחוסר ביטחון עצמי נמוך, נמצא ההפך מההטיה. כלומר, הם חושבים שהכישלונות שלהם הם בגללם, ושהם לא אחראיים להצלחות שלהם. אז כדי לא לסבול מחוסר ביטחון עצמי – הגיע הזמן שתנסו לאמץ יותר את גישת ה”הטיה לטובת העצמי”.

7. לחיות את ההווה

עוד בעיה נפוצה של בעלי ביטחון עצמי נמוך היא לחיות את העבר יתר על המידה. ובמקום להמשיך קדימה, לצמוח ולהתקדם – הם נוטים יותר לנבור בעבר, לחפור בו, וכך גם קצת “להתקע” בו. אז אמנם נוסטלגיה היא דבר יפה. ולעולם לא אשכח את המשפט שראיתי כל בוקר בכניסה לבית הספר היסודי בו למדתי – “עם שאינו יודע את עברו, ההווה שלו דל, ועתידו לוט בערפל”. כלומר, אין לי ספק שיש חשיבות מכרעת ל”שורשים” שלנו. לבית שממנו באנו, לתרבות שבה גדלנו, לבתי הספר בהם למדנו, לסביבה שבה אנו חיים, ולחינוך שעליו חונכנו. זה אפילו קצת הסיבה שבעקבותיה הלכתי ללמוד פסיכולוגיה. אני מאוד מאמינה שאנו צריכים לדעת מאיפה באנו ואיך גדלנו, כדי לדעת מי אנחנו.

אבל, העבר שלנו הוא לא מי שאנחנו היום. ומה שהיה פעם, לא יחזור. כל מה שחווינו, לא יקרה לנו שוב, לפחות לא בדיוק באותו האופן. וגם אם עשינו טעויות או שגיאות בדרך, אין טעם להצטער עליהן במשך כל החיים. וזאת שכן לעולם לא נוכל להחזיר את הזמן לאחור ולשנות את העבר. זה רק ידרדר אותנו לתהום שבסופו של דבר לא נצליח לצאת ממנה. במקום זאת, כדאי לנו ללמוד מהשגיאות שלנו, כדי שנוכל שלא לחזור עליהן בעתיד. ועדיף לנו להתמקד בהווה, ובאיך שאנחנו יכולים לנצל אותו, על מנת לשפר את עצמנו.

איך לשפר את הביטחון העצמי
רוצים להיות שלמים עם עצמכם? תפסיקו להתעסק בעבר.

איך לשפר את הביטחון העצמי - המשך

8. לאהוב את עצמכם

הטיפ אולי הכי חשוב למי שרוצה לדעת איך להעלות את הביטחון העצמי – הוא לאהוב את עצמכם. כשאנחנו לא אוהבים את עצמנו, לא נוכל לאהוב באמת אנשים אחרים. וכך לא נצליח להיות מאושרים. וכמובן שזה יגרום לנו לסבול מאוד מחוסר ביטחון. וכנראה שהביטחון העצמי הנמוך מאוד יפגע בנו. לעומת זאת, מי שאוהב את עצמו באמת, מצליח יותר לסמוך על עצמו, ולא להיפגע מדעות של אנשים אחרים. השאלה היא איך אפשר לאהוב את עצמנו יותר? והתשובה היא, פשוט לעבוד על זה. מה שאומר – להגיד לעצמכם כל יום כמה אתם אוהבים את עצמכם. גם את הגוף ואת המראה שלכם. וגם את ההתנהגות והאופי שלכם. אפשר להגיד בלב או בקול. רצוי מול המראה. אם אתם מרגישים שזה פחות אתם “לדבר אל עצמכם”, אז מספיק גם רק לאמץ גישה סלחנית, מתפשרת ואוהבת יותר כלפי עצמכם.

9. הקיפו את עצמכם באנשים שאתם אוהבים

כשאנחנו חוששים ממשהו, עוברים תקופה קשה, או מרגישים חסרי ביטחון – לדעתי אחד הפתרונות הכי טובים כדי להחזיר לעצמנו את הביטחון העצמי, הוא פשוט להקיף את עצמנו באנשים שאוהבים אותנו. אנשים אלו שיקרים לנו וקרובים אלינו, לרוב לא ירצו לפגוע בנו, והם יעודדו אותנו ויהיו לצידנו. לפחות ככה זה אמור להיות 🙂 ואם לא, אז אפשר תמיד לדבר על זה. בטח אם מדובר באנשים קרובים. לדוגמא, אם אמא מעירה לך על משהו שלא נעים לך, את יכולה להגיד לה. וכך גם אם זה מגיע מאבא או מהאח או האחות שלך, מבן או מבת הזוג, או מחברות או חברים קרובים. זה יעזור לכם להירגע. ובהמשך לסעיף הקודם, זה יעזור לכם גם להעריך ולאהוב יותר את עצמכם. 

10. תקפצו למים

מחפשים מידע על שיפור ביטחון עצמי נמוך? רוצים לדעת איך להעלות את הביטחון העצמי? פשוט תקפצו למים. אין לכם ביטחון בעבודה? היכנסו למשרה בתחום של מתחילים, ותתחילו לצבור ביטחון וניסיון. אין לכם ביטחון עם בני או בנות המין המועדף עליכם? התחילו בלדבר עם כמה בנים או בנות. ותראו שאין בזה שום דבר מפחיד או מלחיץ. חוששת לדבר עם בנות ולכן אין לך חברות? או חושש לדבר עם בנים, ולא מצליח ליצור חברויות? פשוט תתחילו לפנות לאנשים. ותראו שלא יקרה שום אסון. תקפצו ראש למי. וצאו מהגישה הביישנית וחסרת הביטחון. כי זו הדרך היחידה לצבור או להעלות ביטחון עצמי ולשפר ביטחון עצמי נמוך.

איך לשפר ביטחון עצמי נמוך
כדי להעלות את הביטחון העצמי - חייבים לאהוב את עצמנו

עד כאן לפוסט זה על איך להעלות את הביטחון העצמי.

מקווה שעזרתי לכם 🙂

ואם אתם כבר כאן, אולי תתעניינו גם במאמרים הבאים:
איך למצוא חבר.
איך לא להיות ביישנית.
כיצד להיות מאושרים.
איך להיות יפה ולהרגיש מושכת יותר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים נוספים שאולי תאהבי ...

רוצה ללמוד איך ליצור סטוריז מושלמים לאינסטגרם?

קורס עיצוב סטוריז באינסטגרם

תזיני את המייל שלך וקבלי קורס עיצוב סטוריז לאינסטגרם בחינם!